За такситата… и още нещо…

Не съм писал от ужасно много време… Може би нямаше какво да кажа… Може би нямах време за нещата, които исках да кажа… Причината за това мое “бездействие” е много размита дори и за мен!

За мое огромно съжаление точно сега(след дълга пауза) ще напиша нещо много негативно, въпреки че въобще не съм негативен човек!

От доста време съм набрал на фирмите, предлагащи таксиметрови услуги в София. Доста често се “възползвам” от техните услуги и все по-често оставам разочарован… Шофьор пушещ като комин или кола воняща на кочина (пряка връзка с бакшиша) са нещо, което се преживявах до момента! Това което ми се случи тази сутрин, обаче наистина беше безобразно!

Съвсем надлежно в 5:12(според моя часовник) си извиках такси “ОК Супертранс” (Това е фирмата, която поне до момента се отличаваше с коректно поведение и най-малко миризливи шофьори.) По същия начин съвсем надлежно получих SMS, че таксито ще ме чака в 5:21 (по техния часовник)… Забавих се малко, вземайки си довиждане с Пешо, и се отправих към входа на блока. Бях долу точно в 5:24 (според моя часовник). Почаках няколко минути и се обадих отново. Диспечерката с цялото нахалство ми обясни, как таксито ме е чакало и аз не съм се появил, след което ми затвори телефона по най-грубия възможен начин!

След десетки обаждания и пътувания, (все със същата фирма) и коректно отношение от моя страна се почуствах доста зле. Обадих се отново и обясних на дамата отсреща че това е последният път, в който се опитвам! да ползвам техните услуги…

Възнамерявам днес да се свържа с някой от управителите на въпросната фирма и да попитам каква е тяхната политика спрямо клиентите и доколко един редовен клиент е от някаква стойност за тях. Надявам се да поуча смислен отговор, който ще споделя тук.

Знам че, като всичко останало в България и такситата са на безумно ниско ниво, но все пак искам да попитам всички, които четат това:

– Какъв е вашият опит (и проблеми) с таксита.

– Кои са фирмите, които харесвате.

– Кои са фирмите които ненавиждате.

– Какво бихте променили в услугата като цяло.

3 Responses to “За такситата… и още нещо…”

 1. Стефан Кънев Says:

  Доста дълго време ползвах ОК Супертранс, но един приятел ме открехна на Йелоу Такси 91119 (http://www.yellow-taxi.net/). Не съм пътувал много с тях досега, но всичките пъти е било много готино. Шофьорите са пичове, диспечерите са готини и като цяло такситата са много приятни. Имат и много сладък списък “Клиентът има право”, където има рачни точки като “…да избере каква музика и колко силно да звучи” и “…да избере дали да разговаря или не с шофьора”. Така че много горещо ти ги препоръчвам, забавни са.

  Иначе, колкото до моя опит. Като цяло съм дебелокож човек, така че мизерии в такситата рядко ми правят впечатления. И все пак, никак, ама никак не харесвам 91280. ОК Супертранс да донякъде добре, ама има и много измет (всякаш колите с по-ранни номера). Добро впечатление са ми правили тия дето ти препоръчах и още едни, Маус такси, но за последните нищо не знам.

  Проблемите ми са, че (1) се хващат трудно (как въобще успя да се свържеш в 5:12?!) и (2) че винаги може да попаднеш на някой кретен. Допълнително, (3) има много ментета с цени като 1.80 и т.н., които всякаш се научих да избягвам. И ако се мъчиш да ги хванеш от някой “провинциален капан” като Централна гара, на някои им хрумват забавни идеи като (4) да ти кажат, “излиза към 40лв от Централната гара до бул. България”. Шегаджии :) .

  Но тъй де, аз всякаш съм претръпнал и само крайностите ми правят впечатление. Това твоето, по някаква причина, не би ме ядосало.

 2. Боян Says:

  Сподели като звъннеш на управниците им, какво е станало, интересувам се.

 3. Ralev Says:

  Аз се опитвам да ползвам ОмегаТранс. Добри цени държат, а колите им са спретнати и нови.
  Като опция 2 – “Такси за едно Евро”.
  3 – ОК.

  Това ми е класацията, но според сличая. Зависи колко бързам и какви са опциите.
  Честно казано в един момент ми се стори несправедливо да наливам толкова пари в жълт транспорт и просто си купих кола. Имам ремонти и бензин ( щото е 106-ца от 92-ра ), но пък поне знам къде отиват парите и не се чувствам толкова зависим от стотинкаджиите.

  А що се отнася до чакането – нормално – все пак си е истинско гадателство да предвидиш трафика.
  Често пъти поръчките се поемат от шофьори, които в момента возят клиент. И идеята е, че ако трябва да са на адрес след 5 мин. – реално на тях им трябват 5 мин. за да оставят клиента и още 2-3 за да се придвижат до точния адрес в същия квартал.

  Опитвам се да подбирам шофьорите по следния признак –
  1 – хигиенични
  2 – с вестник или книга в ръка ( разбирай интелигентен )
  3 – не толкова мургави ( лична приумица )
  4 – по-възрастни ( значи повече опит в бранша )

  п.п. – едно време “СоФИАТакси” бяха оферта – сега като ги видя някъде и изпитвам симпатии. Често ги ползвах и тях.

Leave a Reply