Archive for February, 2008

За оптимизирането…

Малко мъдри думи за оптимизирането.

More computing sins are committed in the name of efficiency (without
necessarily achieving it) than for any other single reason—including blind
stupidity.
——William A. Wulf [Wulf72]
We should forget about small efficiencies, say about 97% of the time:
premature optimization is the root of all evil.
——Donald E. Knuth [Knuth74]

We follow two rules in the matter of optimization:
Rule 1. Don’t do it.
Rule 2 (for experts only). Don’t do it yet—that is, not until you have a perfectly
clear and unoptimized solution.
——M. A. Jackson [Jackson75]

Thursday, February 21st, 2008

Честит Празник!!!

Честит празник на всички! Не конкретизирам празника, защото аз лично празнувам и двата… Хубаво е да има празници (предполагам всички са съгласни).

На празнуващите Св. Трифон пожелавам да пият все хубаво вино с тънки мезета, разбира се в най-приятната компания.

На тези, които празнуват Св. Валентин пък желая да прекарат най-прекрасните мигове с любимия човек, да изживеят невероятни мигове и да разбира се да прекарат една незабравима нощ 😉 . Да не забравяте да се пазите… Кой с презерватив, кой с доверие – всеки сам си знае.

На тези като мен, които празнуват и двата празника пожелавам да изпият най-хубавата чаша вино в компанията на любимия човек…

Обичайте се и пийте вино, защото виното е любов, а любовта е опиянение!

Thursday, February 14th, 2008

Металика в България

Днес най-после стана ясно – Металика наистина ще свирят в България! Изключително съм щастлив от това и няма да пропусна концерта за нищо на света. Ще мога да видя една от любимите си групи на живо!!!

Metallica2008

Мечтая за Металика от поне 7 години и сега най-сетне ще мога да ги видя на живо. Много съм ентусиазиран за концерта и се надявам да не остана леко разочарован (както беше с Maiden). Но… Ще видим на концерта. Сега остава само да се доберем до билети и да дочакаме датата, която е 25.07.2008.

Преди Metallica ни се предоставя уникалната възможност да заграем с Kiss на 16 Май… Повече информация за двете събития и къде и кога ще се продават билети има тук или тук. Това е карта на местата и цените на билетите за Металика.

Рок лятото на 2008 започва прекрасно. Да видим какво още ще ни предложат продуцентските къщи.

Очаквам включване от Бого, Пешо и Боян. Хайде да сглобим програма за събитията…

Wednesday, February 13th, 2008

С кого играе последно националният отбор?

С кого последно ще играе българският национален отбор по футбол? Първо се оказа, че няма да играем с Дания, както беше планирано, а ще се срещнем с Швеция. Нещо повече – Боби Михайлов е заявил, че “Финландия никога не е била актуален вариант”. “Новината” е тук.

След като това горещо съобщение на президента на БФС предизвика смях в шведската футболна централна се оказа, че всъщност той се е объркал неволно (информация тук). Как така е станала неволна грешка след като никога не сме преговаряли с Финландия не става ясно?

Явно няма да се играе с Швеция, което не е чак толкова лошо като се има предвид, че сме “абонирани” за тях от 1968 година. Ще минем с 3 до 5 гола по малко в нашата врата. Сега остава само да разберем дали ще играем с Финландия или наистина никога не сме преговаряли с тях.

Friday, February 8th, 2008

Сменят IP-тата на ЦЕЛИЯ интернет

Тази сутрин бях потресен! Започнала е смяна на IP адресите на целия интернет. Повече информация може да намерите тук.

Thursday, February 7th, 2008

Подаръци за Св. Валентин

Наближава 14.02 – Свети Валентин. Плашеща дата, особено ако трябва да избираш подарък… Не, не няма да давам идеи какво може да се подари, защото аз самия не знам. Обаче ми попадна едно филмче, което може да подскаже какво да не подаряваме.

Tuesday, February 5th, 2008

Днеска в детската градина

От няколко дни насам в почти всички медии се тръби за on-line записването за детски градини. Днес в 9:00 сутринта всички желаещи трябваше да могат да запишат децата си през Интернет. Да, ама НЕ! В 9:03 минути системата им беше напълно недостъпна и с очите си видях как мои колеги презареждаха страници в несвяст до 10:30, опитвайки се да влязат в прословутата система или да изпратят вече попълнена форма.

Веднага се чуха новини за хакери, кракери и т.н. Не мога да си позволя да коментирам верността на тази информация, но мога да попитам: – Някой не се ли сети, че тази система може да бъде обект на атака и ако се е сетил какви мерки са взети по този въпрос?

Сега следва и любопитната част… Зад http://kg.sofia.bg стои IP адрес 84.242.131.106. Дотук добре! Оказва се обаче, че системата е достъпна от още едно IP – http://84.242.131.109/. Аз не съм системен администратор, но много ми се иска да разбера какво се крие зад този втори адрес. За load balance ли се използва той? За backup на връзката ли е? А може би е адреса на друг сървър, който е само за “наши хора”. Ако някой има информация по така зададените въпроси моля да просветли, както мен (защото ми е любопитно), така и хилядите заинтересовани родители.

Monday, February 4th, 2008

БлогCamp 2008

На 23 Февруари в Централният военен клуб ще се проведе блог събитието на 2008 година (поне за първите 6 месеца). Събитието носи името БлогCamp2008. Надеждата е събитието да събере свободомислещи хора, които да споделят своите идеи и виждания.

Повече информация за самото събитие и участието в него можете да намерите на официалния сайт: http://bcamp.info/

Monday, February 4th, 2008