Archive for the ‘Софтуер’ Category

За оптимизирането…

Малко мъдри думи за оптимизирането.

More computing sins are committed in the name of efficiency (without
necessarily achieving it) than for any other single reason—including blind
stupidity.
——William A. Wulf [Wulf72]
We should forget about small efficiencies, say about 97% of the time:
premature optimization is the root of all evil.
——Donald E. Knuth [Knuth74]

We follow two rules in the matter of optimization:
Rule 1. Don’t do it.
Rule 2 (for experts only). Don’t do it yet—that is, not until you have a perfectly
clear and unoptimized solution.
——M. A. Jackson [Jackson75]

Thursday, February 21st, 2008

Безплатен софтуер за писане на дискове

Днес ми се наложи да запиша няколко CD-та в офиса. След последните ми няколко сблъсъка с великия софтуер наречен “Неро горящия циганин” реших, че нямам нито нервите нито времето да се занимавам с него и се поразрових за някоя безплатна програмка. Очаквано намерих две прекрасни такива.

Първата се казва ImgBurner и е наистина един прекрасен софтуер. Както подсказва името, основното предназначение е да се записват Image файлове. Това прави интерфейса малко странен отнaчало, но след десет минутно ползване всичко си идва на мястото. Хората твърдят, че върви безпроблемно под всички версии на Win, а ако имаш Wine тръгва и под Linux. Програмката има някои наистина интересни възможности особено ако разполагате с няколко записващи устройства. Разполага и с т.н. режими Read и Discovery, първият от които прави Image файл от диск, а вторият прави тест на записващото устройство. ImgBurner се разпространява със FreeWare лиценз.

Още по-приятно впечатлен бях от втората програма – InfraRecorder, която изглежда наистина чудесно. Интерфейса е повече от интуитивен и не се налага никакво свикване с него. InfraRecorder си има абсолютно всичко, което човек може да иска, включително и Disc Copy. Най-хубавото е, че програмката е open source и се разпространява под GPL лиценз. Именно последния факт ме спечели за нейното използване.

Все още не мога да кажа коя от двете е по-добра, затова оставам и с двете.

Tuesday, December 18th, 2007