Archive for the ‘Технологии’ Category

За оптимизирането…

Малко мъдри думи за оптимизирането.

More computing sins are committed in the name of efficiency (without
necessarily achieving it) than for any other single reason—including blind
stupidity.
——William A. Wulf [Wulf72]
We should forget about small efficiencies, say about 97% of the time:
premature optimization is the root of all evil.
——Donald E. Knuth [Knuth74]

We follow two rules in the matter of optimization:
Rule 1. Don’t do it.
Rule 2 (for experts only). Don’t do it yet—that is, not until you have a perfectly
clear and unoptimized solution.
——M. A. Jackson [Jackson75]

Thursday, February 21st, 2008

Днеска в детската градина

От няколко дни насам в почти всички медии се тръби за on-line записването за детски градини. Днес в 9:00 сутринта всички желаещи трябваше да могат да запишат децата си през Интернет. Да, ама НЕ! В 9:03 минути системата им беше напълно недостъпна и с очите си видях как мои колеги презареждаха страници в несвяст до 10:30, опитвайки се да влязат в прословутата система или да изпратят вече попълнена форма.

Веднага се чуха новини за хакери, кракери и т.н. Не мога да си позволя да коментирам верността на тази информация, но мога да попитам: – Някой не се ли сети, че тази система може да бъде обект на атака и ако се е сетил какви мерки са взети по този въпрос?

Сега следва и любопитната част… Зад http://kg.sofia.bg стои IP адрес 84.242.131.106. Дотук добре! Оказва се обаче, че системата е достъпна от още едно IP – http://84.242.131.109/. Аз не съм системен администратор, но много ми се иска да разбера какво се крие зад този втори адрес. За load balance ли се използва той? За backup на връзката ли е? А може би е адреса на друг сървър, който е само за “наши хора”. Ако някой има информация по така зададените въпроси моля да просветли, както мен (защото ми е любопитно), така и хилядите заинтересовани родители.

Monday, February 4th, 2008

БлогCamp 2008

На 23 Февруари в Централният военен клуб ще се проведе блог събитието на 2008 година (поне за първите 6 месеца). Събитието носи името БлогCamp2008. Надеждата е събитието да събере свободомислещи хора, които да споделят своите идеи и виждания.

Повече информация за самото събитие и участието в него можете да намерите на официалния сайт: http://bcamp.info/

Monday, February 4th, 2008

Смяна на GSM оператор… Дали, или…

За пореден път се появи новината, че ще можем да променяме GSM оператора си без промяна на номера, като това ще ни струва само 5 лв. Според председателя на комисията по регулиране на съобщенията това трябва да стане факт до 1 март тази година.

Това става факт след намесата на Европейската комисия, тъй като явно в България никой не мисли за потребителите! Отново обаче не се споменава нищо за условията, при които може да стане промяната. Надявам се да не се стигне до ситуация, в която номерата се променят само в един ден от седмицата между 10:00 и 12:00 ч.

Аз лично не бързам да се радвам предварително като последния път… Търпеливо ще изчакам до 1 Март. Да видим дали Баба Марта ще ни донесе възможността да си сменяме мобилния оператор.

Thursday, January 10th, 2008