Що е то провал?

Днес в офиса решихме да проверим какво е това провал. Ето отговора на Google..

Провал

January 27th, 2009, posted by Николай Алексиев

Да си припомним къде живеем!

След повече от шест месеца мълчание, мисля че е крайно време да вдъхна малко живот на това скромно местенце в нета и да продължа да споделям.

Днес по един отвратителен начин си припомних къде живеем. Не че досега не знаех, но е малко по-различно, когато ти поднесат фактите съвсем директно и безпристрастно. Ето така: http://www.iht.com/articles/2008/10/15/europe/bulgaria.php

Може ли да се направи нещо, за да измъкне държавата, или по-скоро територията, България  на повърхността? Не издълбахме ли достатъчно дъното, което достигнахме отдавна? Не се ли открадна достатъчно?

Най-вероятно има още много да се види…

October 17th, 2008, posted by Николай Алексиев

Ново четиво!

Днес попаднах на новия блог на Иво Инджев. Винаги съм харесвал нещата, които пише и прави. Сега отново ще имам шанса да се “сблъскам” с неговото творчество. Мога само да му пожелая успех в неговото ново начинание.

Снимката е от личния блог на Иво Инджев – http://ivo.bg/

April 6th, 2008, posted by Николай Алексиев

За такситата… и още нещо…

Не съм писал от ужасно много време… Може би нямаше какво да кажа… Може би нямах време за нещата, които исках да кажа… Причината за това мое “бездействие” е много размита дори и за мен!

За мое огромно съжаление точно сега(след дълга пауза) ще напиша нещо много негативно, въпреки че въобще не съм негативен човек!

От доста време съм набрал на фирмите, предлагащи таксиметрови услуги в София. Доста често се “възползвам” от техните услуги и все по-често оставам разочарован… Шофьор пушещ като комин или кола воняща на кочина (пряка връзка с бакшиша) са нещо, което се преживявах до момента! Това което ми се случи тази сутрин, обаче наистина беше безобразно!

Съвсем надлежно в 5:12(според моя часовник) си извиках такси “ОК Супертранс” (Това е фирмата, която поне до момента се отличаваше с коректно поведение и най-малко миризливи шофьори.) По същия начин съвсем надлежно получих SMS, че таксито ще ме чака в 5:21 (по техния часовник)… Забавих се малко, вземайки си довиждане с Пешо, и се отправих към входа на блока. Бях долу точно в 5:24 (според моя часовник). Почаках няколко минути и се обадих отново. Диспечерката с цялото нахалство ми обясни, как таксито ме е чакало и аз не съм се появил, след което ми затвори телефона по най-грубия възможен начин!

След десетки обаждания и пътувания, (все със същата фирма) и коректно отношение от моя страна се почуствах доста зле. Обадих се отново и обясних на дамата отсреща че това е последният път, в който се опитвам! да ползвам техните услуги…

Възнамерявам днес да се свържа с някой от управителите на въпросната фирма и да попитам каква е тяхната политика спрямо клиентите и доколко един редовен клиент е от някаква стойност за тях. Надявам се да поуча смислен отговор, който ще споделя тук.

Знам че, като всичко останало в България и такситата са на безумно ниско ниво, но все пак искам да попитам всички, които четат това:

– Какъв е вашият опит (и проблеми) с таксита.

– Кои са фирмите, които харесвате.

– Кои са фирмите които ненавиждате.

– Какво бихте променили в услугата като цяло.

March 22nd, 2008, posted by Николай Алексиев

За оптимизирането…

Малко мъдри думи за оптимизирането.

More computing sins are committed in the name of efficiency (without
necessarily achieving it) than for any other single reason—including blind
stupidity.
——William A. Wulf [Wulf72]
We should forget about small efficiencies, say about 97% of the time:
premature optimization is the root of all evil.
——Donald E. Knuth [Knuth74]

We follow two rules in the matter of optimization:
Rule 1. Don’t do it.
Rule 2 (for experts only). Don’t do it yet—that is, not until you have a perfectly
clear and unoptimized solution.
——M. A. Jackson [Jackson75]

February 21st, 2008, posted by Николай Алексиев

Честит Празник!!!

Честит празник на всички! Не конкретизирам празника, защото аз лично празнувам и двата… Хубаво е да има празници (предполагам всички са съгласни).

На празнуващите Св. Трифон пожелавам да пият все хубаво вино с тънки мезета, разбира се в най-приятната компания.

На тези, които празнуват Св. Валентин пък желая да прекарат най-прекрасните мигове с любимия човек, да изживеят невероятни мигове и да разбира се да прекарат една незабравима нощ 😉 . Да не забравяте да се пазите… Кой с презерватив, кой с доверие – всеки сам си знае.

На тези като мен, които празнуват и двата празника пожелавам да изпият най-хубавата чаша вино в компанията на любимия човек…

Обичайте се и пийте вино, защото виното е любов, а любовта е опиянение!

February 14th, 2008, posted by Николай Алексиев

Металика в България

Днес най-после стана ясно – Металика наистина ще свирят в България! Изключително съм щастлив от това и няма да пропусна концерта за нищо на света. Ще мога да видя една от любимите си групи на живо!!!

Metallica2008

Мечтая за Металика от поне 7 години и сега най-сетне ще мога да ги видя на живо. Много съм ентусиазиран за концерта и се надявам да не остана леко разочарован (както беше с Maiden). Но… Ще видим на концерта. Сега остава само да се доберем до билети и да дочакаме датата, която е 25.07.2008.

Преди Metallica ни се предоставя уникалната възможност да заграем с Kiss на 16 Май… Повече информация за двете събития и къде и кога ще се продават билети има тук или тук. Това е карта на местата и цените на билетите за Металика.

Рок лятото на 2008 започва прекрасно. Да видим какво още ще ни предложат продуцентските къщи.

Очаквам включване от Бого, Пешо и Боян. Хайде да сглобим програма за събитията…

February 13th, 2008, posted by Николай Алексиев

С кого играе последно националният отбор?

С кого последно ще играе българският национален отбор по футбол? Първо се оказа, че няма да играем с Дания, както беше планирано, а ще се срещнем с Швеция. Нещо повече – Боби Михайлов е заявил, че “Финландия никога не е била актуален вариант”. “Новината” е тук.

След като това горещо съобщение на президента на БФС предизвика смях в шведската футболна централна се оказа, че всъщност той се е объркал неволно (информация тук). Как така е станала неволна грешка след като никога не сме преговаряли с Финландия не става ясно?

Явно няма да се играе с Швеция, което не е чак толкова лошо като се има предвид, че сме “абонирани” за тях от 1968 година. Ще минем с 3 до 5 гола по малко в нашата врата. Сега остава само да разберем дали ще играем с Финландия или наистина никога не сме преговаряли с тях.

February 8th, 2008, posted by Николай Алексиев

Сменят IP-тата на ЦЕЛИЯ интернет

Тази сутрин бях потресен! Започнала е смяна на IP адресите на целия интернет. Повече информация може да намерите тук.

February 7th, 2008, posted by Николай Алексиев

Подаръци за Св. Валентин

Наближава 14.02 – Свети Валентин. Плашеща дата, особено ако трябва да избираш подарък… Не, не няма да давам идеи какво може да се подари, защото аз самия не знам. Обаче ми попадна едно филмче, което може да подскаже какво да не подаряваме.

February 5th, 2008, posted by Николай Алексиев