Archive for February 4th, 2008

Днеска в детската градина

От няколко дни насам в почти всички медии се тръби за on-line записването за детски градини. Днес в 9:00 сутринта всички желаещи трябваше да могат да запишат децата си през Интернет. Да, ама НЕ! В 9:03 минути системата им беше напълно недостъпна и с очите си видях как мои колеги презареждаха страници в несвяст до 10:30, опитвайки се да влязат в прословутата система или да изпратят вече попълнена форма.

Веднага се чуха новини за хакери, кракери и т.н. Не мога да си позволя да коментирам верността на тази информация, но мога да попитам: – Някой не се ли сети, че тази система може да бъде обект на атака и ако се е сетил какви мерки са взети по този въпрос?

Сега следва и любопитната част… Зад http://kg.sofia.bg стои IP адрес 84.242.131.106. Дотук добре! Оказва се обаче, че системата е достъпна от още едно IP – http://84.242.131.109/. Аз не съм системен администратор, но много ми се иска да разбера какво се крие зад този втори адрес. За load balance ли се използва той? За backup на връзката ли е? А може би е адреса на друг сървър, който е само за “наши хора”. Ако някой има информация по така зададените въпроси моля да просветли, както мен (защото ми е любопитно), така и хилядите заинтересовани родители.

Monday, February 4th, 2008

БлогCamp 2008

На 23 Февруари в Централният военен клуб ще се проведе блог събитието на 2008 година (поне за първите 6 месеца). Събитието носи името БлогCamp2008. Надеждата е събитието да събере свободомислещи хора, които да споделят своите идеи и виждания.

Повече информация за самото събитие и участието в него можете да намерите на официалния сайт: http://bcamp.info/

Monday, February 4th, 2008